fbpx
Menü Bezárás

Melyik a neked való tanulási stílus?

Egyszerűen nem mennek a fejembe a szavak, hiába tanulom őket…

Ilyen és ehhez hasonló sóhajok már mindannyiunk száját elhagyták. Lehet, hogy sok időt töltesz pl. a szótanulással, de mégsem érzed eredményesnek. Talán nem a számodra megfelelő módszert választottad. Mire gondolok? Arra, hogy először tisztában kell azzal lenned, milyen tanulási stílus áll hozzád a legközelebb és utána tudod a legmegfelelőbb módszert kiválasztani, hogy hatékony légy!

Tanulási stílusok? Bizony, jó néhány van.

Először is töltsd ki az alábbi tesztet, hogy megtudd, melyik stílus vagy stílusok jellemzőek rád.

Megvan az értékelés? Talán már a tisztább a kép.

Olvasd el melyik stílus mit rejt, aztán tippjeinket a nyelvtanulásra

Az auditív stílus a verbális ingerekre figyel elsősorban, önálló tanuláskor gyakran a hangos feldolgozásra épít. Hangosan szoktam olvasni a tananyag szövegét, amikor felkészülök. Gyakran előfordul, hogy szóban elismétlem, felmondom magamnak a leckét. Jobb, ha a tanár magyarázatát meghallgatom, mintha a könyvből kellene megtanulni. Ha valaki szóban elmondja nekem a leckét, könnyebben megértem, mintha csak elolvasom. Tipp a nyelvtanuláshoz: Hallgass minél több mindent idegen nyelven: zene, film, rövid videók. Vagy vedd fel a tanulnivalót és hallgasd vissza.

A vizuális stílusú tanuló a látottakra támaszkodik elsősorban, s nemcsak a memorizálás, hanem a rögzített anyag felidézése is először képileg történik. Nagyon hasznos számomra, ha a tanár ábrákat mutat be a táblán, amikor magyaráz. Ha vannak képek, ábrák a könyvben, könnyebb a tanulás. Amikor új dolgokat tanulok, jobban szeretem, ha bemutatják, mit kell csinálnom, mintha csak szóban elmondják. Tipp a nyelvtanuláshoz: Rajzold le az új szavakat vagy a történeteket, amiket el akarsz mesélni, a színes kártyáknak, a szövegkiemelőknek is nagy szerepe van a rögzítésben.

A mozgásos stílusban a cselekvés, a motoritás játszik vezető szerepet, az ismeretelsajátítást gyakran mozdulatokkal kíséri a tanuló. Ha leírom magamnak a szöveget, akkor könnyebben megjegyzem, mintha csak látom, hallom. Jobban kedvelem azokat a feladatokat, ahol kézzel fogható dolgokkal kell foglalkozni, mint ahol csak rajzok, ábrák, vagy szövegek vannak. Ha ábrákat készítek magamnak, jobban megértem a leckét, mintha más által készített rajzot nézegetek. Mozdulatokat könnyebben megjegyzem, mint képeket. Tipp a nyelvtanuláshoz: A tanulnivalót kötsd össze mozdulatokkal vagy helyszínekkel, így jobban fogsz emlékezni.

A társas stílus igényli a barátok, szülők, tanárok segítő jelenlétét, kedveli a tanuló, ha az anyagot megbeszélheti másokkal. Szívesebben tanulok barátommal, mint egyedül. Szeretem, ha kikérdezik tőlem, amit megtanultam. Hamarabb megtanulom az anyagot, ha megbeszélem mással. Társaságban szeretek tanulni. Tipp a nyelvtanuláshoz: Keress tanulótársakat, válaszd a csoportos tanfolyamokat, mert a többiek motiválnak.

Az egyéni stílus igényli a nyugalmat, csendet kedveli, zavarják a környezet ingerei, a körülötte levő emberek. Nyugtalanít, ha tanulás közben zaj van körülöttem. Teljesen csendben tudok csak tanulni. Tanulás közben nagyon zavaró, ha beszélgetnek körülöttem. Tipp a nyelvtanuláshoz: Teremts magadnak nyugodt környezetet a tanuláshoz, ahol senki nem zavar.

Az impulzív stílusra jellemző, hogy az ilyen tanulók válaszaikat inkább intuitív módon közli, gyakran előbb beszélnek, minthogy mérlegeltek volna. Jobban megy nekem az olyan feladat, ahol valamilyen mozdulattal kell megtanulni, mint ahol szövegeket. Amikor a tanár felszólít, gyakran előbb válaszolok a kérdésére, minthogy átgondolnám mit is mondok. Amikor egy matematikapéldát megoldok, nem tudom indokolni, hogy az egyes lépéseket miért tettem. Tipp a nyelvtanuláshoz: Jöhet minden, ami a kommunikatív módszert jelenti. Nem baj, hogy hibákat vétesz, csak beszélj!

Mechanikus Nem szeretem azokat a feladatokat, amelyeken törnöm kell a fejem. A szabályokat szóról szóra bevágom. Akkor vagyok biztos magamban, ha szóról szóra megtanulom a leckét. Gyakran előfordul, hogy olyan dolgokat is megtanulok, amiket nem is nagyon értek. Tipp a nyelvtanuláshoz: Te vagy a memoriterek, a panelmondatok és a szólisták híve. Ha mindezt ötvözöd a szituatív használattal, képes leszel rövöd idő alatt kommunikálni.

Tudatosítsd magadban, eddig hogyan tanultál és válassz olyan módszereket, amik összhangban vannak tanulási stílusoddal. Meglátod, lesz eredménye.

Ez is érdekelhet