fbpx
Menü Bezárás

A szavak ereje - avagy szótanulási tippek

Érezted már, hogy elekadtál a szótanulással? Olvasd el tippjeinket, mert összeszedtük azokat a módszereket, amik nekünk már beváltak.

  • Nehezen jegyzed meg az új szavakat? Ne aggódj, ezzel sokan vagyunk így! Írd fel a nehezen megjegyezhető szavakat egy ’Post-it’ cetlire. Ragaszd ki a lakás különböző pontjaira.  Most, hogy otthon vagy, elkerülni sem tudod, hogy állandóan beléjük ütközz… meg fogod őket jegyezni, anélkül, hogy magolnál.
  • Használj szókártyákat. Akár papír alapon, akár neten. Az ingyenesen letölthető Quizlet programmal például saját szókincsgyűjteményt tudsz összeállítani, amely kitűnő lehetőséget kínál a szavak megtanulására. Nem csak a helyesírást, a kiejtést is megtanulhatod vele.
  • A szavakat foglald kifejezésekbe, alkoss velük rövid mondatokat, ami valahogy kötődik a saját életedhez. A szövegkörnyezet sokat segít, hogy könnyebben elsajátítsd az új kifejezéseket.
  • Egy szóhoz, több formát is érdemes megtanulni egyszerre (pl.: true, truth, To tell the truth), hiszen így egy szótő memorizálásával, rögtön több szó képzését meg tudod tanulni.
  • A szavakat, szinonimáikkal, vagy ellentétes értelmű párjaikkal együtt is tanulhatod; ez is segít könnyebben előhívni egy-egy adott szót.
  • Hallgass zenét, nézz filmet idegen nyelven, akár magyar, akár célnyelvi felirattal. Írd fel az érdekes kifejezéseket, olvasd el a dalszöveget. Sokkal könnyebb megjegyezni egy valamilyen élményhez, érzéshez kötődő szót szövegkörnyezetben, mint izoláltan. A dalokhoz használhatod az alábbi alkalmazást: lyricstraining
  • Használj ki minden lehetőséget az idegen nyelvi kommunikációra! Töltsd le valamelyik, általunk korábban javasolt applikációt, amellyel nem csak szavakat, hanem kifejezéseket is elsajátíthatsz miközben anyanyelvi beszélőkkel társalogsz.

 

Ez is érdekelhet