fbpx
Menü Bezárás

Hat tipp a hatékony online nyelvtanulásért

Ha már otthon vagy és biztonságban lehetsz, használd ki az időt a tanulásra! Halljuk ezt mindenhonnan. Jó, jó, de hogyan?

 

Hogyan kezd el? Mi fontos és mi kevésbé az online nyelvtanulás során? Mennyi időt érdemes egy nap a tanulásra szánni? Kihez fordulj, ha elakadtál?

Ha még sosem tanultál online, számos kérdés merülhet fel benned. Összegyűjtöttünk neked hat tippet, amik segítenek a hatékony nyelvtanulásban.

Figyelj, itt az első!

 

#1. Célok és tervezés

Mint minden tanulási folyamat, az online forma is a célok meghatározásával kezdődik. Fogalmazd meg, mit szeretnél a tanfolyam végére elérni, mi az a konkrét cél, ami a szemed előtt lebeg. Fontos azonban, hogy mindez reális, elérhető legyen és egy konkrét határidőhöz kötsd. Ha kezdő vagy angolól, ne azt mondd, hogy szeretnél folyékonyan beszélni 3 hónap múlva, hanem hogy pl. szeretnél tudni bemutatkozni, jelen és múlt időben a napirendedről mesélni.

Hogy melyik nyelvi szinthez milyen elérhető nyelvi cél társítható, arról a szintrendszerünkből tájékozódhatsz.

Ha megvan a célod és ez számodra kellően motiváló, kezdődhet is a tervezés. Fontos, hogy ne mindent egyszerre akarj, hanem lépésekben haladj. Határozd meg, mennyi időt tudsz a tanulással foglalkozni egy nap és találj neki helyet a napirendedben.

#2. Napirend

Először is oszd fel a tananyagot és készíts heti beosztást, mikkel szeretnél az adott héten foglalkozni

(pl. egy adott témakör szavait megtanulni, befejezni egy tananyagot, átismételni egy nyelvtani elemet)

Hallottad már, hogy a kevesebb néha több? Tervezd meg a napod, minden nap határozz meg egy időszakot és reális időtartamot, amit nyelvtanulással szeretnél tölteni. Napi 20-30 perc többet ér, mintha órákig bújnád a könyveket. A kijelölt időszakban azonban tényleg a tanulással foglalkozz, ne hagyd, hogy a social média vagy az üzik eltereljék a figyelmedet.

Ha ismered magad, hogy melyik napszakban vagy a legaktívabb, és mikor koncentrálsz jobban, összpontosítsd akkora azokat a feladatokat, amik teljes odafigyelést igényelnek. Ahhoz, hogy koncentrálni tudj, nagy szerepe van a helynek is, ahol tanulsz.

#3. Nyugodt környezet és tanulási tér kialakítása

Ha mindenki otthon van a családból, nem egyszerű kialakítani egy olyan helyet, ahol senki sem zavar a tanulásban. Mégis fontos arra törekedned, hogy csend és nyugalom vegyen körül, ha tanulsz. Főleg, ha online órád van. Beszéljétek meg otthon, hogy kinek mikor vannak azok az órák, amikor online kell jelen lenni és jelöljetek ki erre egy olyan szobát, ahova nem mentek be, ha épp az óra zajlik.

Te is sokat tehetsz azért, hogy rendezett környezet vegyen körül. Pakolj össze minden nap, hogy átlásd, mi hol van és ne legyen káosz.

#4. Technika

A technikai háttér felállítása szintén fontos feltétellé vált a tanuláshoz. Melyik platformot válasszátok online tanulás esetén? Sok kiváló alkalmazás létezik, amik különböző funkciókat biztosítanak – mint például a képernyőmegosztás, fájlmegosztás, chat, csoportszobák létrehozása – és ezzel megteremtik a hatékony nyelvtanulás lehetőségét.

De csekkoljátok le, mi hogyan működik a gépeteken. A jó hang minőség érdekében érdemes lehet beszereznetek egy mikrofonos fülhallgatót és webkamerát. De ne vigyétek túlzásba a számítástechnikai eszközök használatát. Hogyan tudtok korlátokat szabni a túlzott géphasználatnak? Lássuk!

#5. Mozgás és szünetek

Amikor a napirendet tervezitek, figyeljetek arra, hogy minden órában tartsatok egy kis szünetet, mozgassátok át a végtagjaitokat vagy menjetek ki a friss levegőre.

Biztosan nehezetekre esik csak a könyv fölött vagy a gép előtt gubbasztani és feladatokat megoldani. Mozgás is a tanulás része, kipróbálhatjátok azt is, hogy a szókincs memorizálása közben az egyes kifejezésekhez bizonyos mozgásformákat köttök és ezzel is segíthetitek a bevésődést.

#6. A közösség ereje

Figyelj arra, hogy bár maradj otthon, de ne szigetelődj el. A tanuláshoz is keress társakat. Az eddigi csoprottársaiddal alkossatok messenger vagy what’s app csoportot, ahol egymást motiválhatjátok és így könnyebben mehet a tanulás.

Ez is érdekelhet