Minositett logo 1

Vedjegy 2017

 

oxford idegennyelvi könyvesbolt

miert tanuljunk nyelveket

gyori-nap

revita

EYCI

hogastjob.com

vidanet logo 2016 kicsi

speedfit

Címlap Gyermekkurzusok
Miért tanuljunk? - Európai nyelvek napja PDF Nyomtatás E-mail

 

Miért tanuljunk németül?

germany-1A német a világon a tíz leggyakrabban használt nyelv egyike. Az EU-ban ezt beszélik a legtöbben anyanyelvként. (a 455 millió EU polgár 18 %-ának anyanyelve a német.)

Ha jól beszél németül, tanulmányait német egyetemeken folytathatja. Az ottani oktatási rendszer nagy hagyományokkal rendelkezik, jó hírnévre tett szert. A külföldiek szívesen jelentkeznek ide, körülbelül 240 ezer egyetemista tanul itt.
A gazdasági és a kereskedelmi szférában is előnyt jelenthet az ön számára, ha a hasonló képzettségű jelöltek közül ön beszél németül is.

Az Unión belül Németország gazdasága a legjelentősebb, a világban pedig a harmadik helyet foglalja el, gondoljunk csak az AUDI-ra, a BASF-re, a Siemens-re, a Deutsche Bankra.

Karrier lehetőségek várnak önre az idegenforgalomban, a kultúra területén, de a művészi pályán is. Ha jól beszél németül, megteheti, hogy művészettörténetet, zenét, táncot, színház- és filmművészetet, grafikát, építőművészetet tanuljon Németországban. Több magyarországi egyetem rendelkezik németországi csereprogramokkal, de ehhez feltétel, hogy a diák folyékonyan beszéljen németül.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az internet második legfontosabb nyelve a német, és a világon megjelenő összes könyv 18 %-át is Németországban, német nyelven adják ki. Németország a világ harmadik legnagyobb "kutató országa", ezért az innováció területén is számos lehetőség áll a németül jól beszélő szakemberek előtt.

 divider

Miért tanuljunk angolul?

england-1A XXI. század embere számára elkerülhetetlen az angol nyelv ismerete, hiszen ez a LINGUA FRANCA: a világnyelv. Nagy-Britanniában, Írországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon, Ausztráliában, Indiában, valamint a számos más országban hivatalos nyelvként használt angol egyre erősödő szerepe a gazdasági, kereskedelmi, diplomáciai kapcsolatok megélénkülésének köszönhető hazánkban. Nem elhanyagolható az sem, hogy napjaink brit és amerikai kultúrája nagy hatást gyakorol a fiatalokra.

A ma még iskolapadban ülők számára nyilvánvaló, hogy a megszerzett nyelvvizsgák értékes plusz pontokat hoznak a felvételinél. A főiskolások, egyetemisták körében is közismert: a nyelvvizsga-bizonyítvány előfeltétele a diplomának, de a munkaadók is természetesnek tekintik az angol nyelv legalább középfokú tudását. Nemcsak a külföldi partnerekkel folytatott üzleti tárgyalásokhoz elengedhetetlen ez, hanem sokszor a vállalat belső nyelve is az angol. Sőt, a szakmai előmenetelnek, de akár az internet használatnak is ma már nélkülözhetetlen feltétele e nyelv ismerete.

Nyelviskolánkban a nyelvtani ismereteken kívül kommunikációs stratégiákat is elsajátítanak hallgatóink. Emellett bepillantást nyerhetnek az angol, a skót, az ír, a kelta, az amerikai és az ausztrál kultúrába. Megismerkedhetnek az angolszász nyelvterületen élők hagyományaival, ünnepeikkel, a viselkedésbeli, metakommunikációs és kifejezésbeli valamint az illemtani különbözőségekkel.

 divider

Miért tanuljunk olaszul?

italy-1A világon összesen 61 millió ember beszéli ezt a dallamos nyelvet Itáliában és az ország határain kívül is: Svájctól Szlovénián, Horvátországon, Argentínán, az Egyesült Államokon és Kanadán át Ausztráliáig.

Azért érdemes olaszul tanulni, mert Olaszország - amely nemcsak a római katolikus egyház központja, hanem az európai kultúra bölcsője is - a világ egyik legkedveltebb turisztikai úti célja. A nyelvtudás segít abban, hogy az európai kultúra legjelentősebb központjaiba személyesen is ellátogatva, mélyebb betekintést nyerhessünk a "kulisszák" mögé és az irodalmi, képzőművészeti, zenei, filmművészeti alkotásokat eredetiben is megcsodálhassuk.

Az olasz-magyar kapcsolatok napjainkban erőteljesen fejlődnek: egyre több az olyan cég, amely úgy dönt, hogy Magyarországon is alapít leányvállalatot, így megnő a kereslet az olyan munkaerő iránt, aki az angolon kívül az olasz nyelvet is jól beszéli.
Ez annál is inkább igaz, mivel Olaszország a 7. legnagyobb gazdasági hatalom a világon, technikailag és iparilag magasan fejlett, sok területen világelső: a divattól a belsőépítészeten, a bútorgyártáson át egészen a borászatig. Az olasz nyelv ismerete hozzásegít a cégek közötti gazdasági kapcsolatok kiépítéséhez, és azok fejlesztéséhez. Olaszország egyik alapító tagállama az Egyesült Európa szervezeteinek, így nyelvének elsajátításával átjárhatóvá válnak az országhatárok. Egy közkeletű mondás szerint:"Aki beszél egy idegen nyelvet, útlevelet kap az életbe."

 divider

Miért tanuljunk franciául?

france-1A francia a posta és az Európai Unió Bíróságának hivatalos, az ENSZ-nek pedig az egyik hivatalos nyelve. Egyre több országunkban a francia befektetők a francia cégeknél igénylik, hogy a náluk dolgozók beszéljék nyelvüket. Aki nem akar az Európai Unióban vagy egy francia cégnél dolgozni, az is szeret utazni, Franciaország pedig gyönyörű, változatos tájaival, építészeti, művészeti örökségével csábító célpont, melyet feltétlenül látnunk kell!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a francia az egyik legfontosabb világnyelv, így a nem francia anyanyelvűekkel is lehetővé teszi a kommunikációt.

Ha otthonülők vagyunk, bizonyára szívesen olvasnánk eredetiben francia költők, írók (Verlaine, Hugo, Voltaire, Balzac, Pagnol, Butor) műveit, vagy hallgatnánk eredeti nyelven Édith Piaf, Yves Montand, Georges Brassens híres régi sanzonait, vagy az új musicaleket, mint a Roméo et Juliette, a Notre-Dame de Paris, vagy a le Roi Soleil.

Iskolánkban lehetőség nyílik arra, hogy megismerkedjünk ezzel a gyönyörű nyelvvel.

 divider

Miért tanuljunk oroszul?

Tudta-e, hogy.

  • a világon mintegy 6.000 nyelvet tartanak számon,
  • a világ tíz legtöbbek által beszélt nyelve között 7. helyen áll az orosz,
  • mintegy 150-200 millióan beszélik az oroszt anyanyelvként,
  • ezen túlmenően mintegy 200 millióan beszélik az orosz nyelvet a világon Moszkvától Vlagyivosztokig, New Yorktól Helsinkiig hivatalos nyelvként,
  • a szláv nyelvek hasonlósága miatt orosz tudás birtokában más népekkel is könnyen kapcsolatot építhet, megértheti őket, kis fáradsággal megtanulhat további szláv nyelveket is.
russia-1

 divider

Miért tanuljunk spanyolul?

spain-1A spanyol napjainkban a világ negyedik nyelve az angol, a kínai és a hindi után, mintegy négyszáz millióan beszélik. A spanyol a kereskedelmi kapcsolatokban használt nyelvek sorában a második legfontosabb nyelv az angol után, és az Egyesült Államokban is ez a második leginkább használt nyelv. A világon 19 ország lakói beszélnek hivatalos nyelvként spanyolul.

A Cervantes Intézet, a Spanyol Nagykövetséghez tartozó Kulturális Intézet 2001 óta létezik Budapesten. 2005-ben több mint 1000 tanulót üdvözölhetett tanfolyamain, mellyel az iskolarendszeren kívüli oktatás fő tényezőjévé vált. A spanyolországi nyelvtanításban alkalmazott új technológiának hála, immár Magyarországon is könnyedén megtanulhatunk spanyolul internetes-, illetve távoktatási nyelvtanfolyamokon. Ez nemcsak a magántanulók számára jelent nagy előnyt, de azon cégeknek, vállalatoknak is, amelyek ily' módon fejleszthetik munkatársaik tudását.

Az utóbbi években látványosan fejlődtek a spanyol-magyar kereskedelmi kapcsolatok. A közvetlen hazai befektetések terén Spanyolország előkelő helyet foglal el a pénzügyi, ingatlan-, ruhaipari, vegyipari, élelmiszeripari és hotelszektorban. Magyarországon a spanyol nyelv ismerete hosszú távon is igen jelentős lehetőségekhez juttatja a munkavállalókat.

 

 

Josep Maria DeSagarra
Budapesti Cervantes Intézet igazgatója
 

Kirendeltségek

Nyelvtanfolyam Mosonmagyaróvár

fb movar

Nyelvtanfolyam Csorna

fb movar

 

Információk

Facebook icon.svg
Hatos és Társa Nyelviskola - Győr; 9021 Győr, Szent István u. 7.; Telefon/Fax: 96 / 529-483; Német: 30 / 986-2800; Angol: 30 / 254-8521